Loki’s verhaal

Loki is een Golden Retriever, geboren op 26/05/2012. Na 8 weken werd Loki door Canisha geplaatst bij Dominique. Zij heeft Loki opgeleid tot hulphond.

Opleiding tot hulphond

Deze opleiding heeft ongeveer 2,5 jaar geduurd. De opleiding is in het begin vooral de hondjes socialiseren, laten wennen aan drukke plaatsen, vele geluiden en veel mensen. Daarna wordt de algemene gehoorzaamheid opgenomen in de opleiding en als deze goed lukken komen er specifieke commando’s bij die nodig zijn om hun baasjes te helpen.

Meertalige commando’s

De commando’s zijn in verschillende talen, in het frans, engels en het nederlands. Loki is niet franstalig opgevoed zoals velen denken. Dat de commando’s in andere talen gebeuren heeft twee redenen. Als eerste word gekeken naar de klank van het commando. Als tweede is het ook belangrijk dat men niet de voor de hand liggende commando’s gebruikt. Vaak hebben mensen soms de neiging een hulphond te gaan testen, wat hij allemaal kan. Of roepen ze de hond omdat ze hem willen aaien. Daarom kennen de honden geen gewone commando’s zo wordt de hond niet afgeleid van zijn taak als helper.

Aanvraag

Ik had mijn aanvraag voor een hulphond al een tijdje ingediend, maar aangezien ik nog druk bezig was met topsport wou ik de komst van mijn helper wat uitstellen tot na de paralympische spelen Sochi 2014. Ik was toen ook niet helemaal overtuigd of ik wel recht zou hebben op een hulphond. Ik was fysiek nog redelijk zelfstandig. Maar na het gesprek met Gerrit de voorzitter van Canisha, was ik er van overtuigd dat een hulphond een stap voorwaarts zou zijn in mijn zelfredzaamheid, en zou de dag minder vermoeiend worden.

Kennismaking met Loki

Eind Juli 2014 zag ik Loki voor het eerst. De eerste kennismaking was spannend, aangezien de hond voor jou moet willen werken, de hond kiest zijn baasje. Ik was zenuwachtig zou Loki voor mij willen werken, hoe ziet Loki er uit, wat is zijn karakter? Loki was super die dag, zeer enthousiast, een blonde grote loebas. Ik was op slag verliefd op Loki.

Loki komt op bezoek

Ik kreeg Loki 1/08/2014 voor een weekendje op bezoek. Hij was in het begin zeer zenuwachtig maar heel behulpzaam. Alles wat volgens hem niet op zijn plaats lag, pakte hij op en kwam hij brengen. Moet je natuurlijk wel zeggen dat in een vreemd huis niets op zijn plaats ligt…. Ik heb dus vaak met een schoot vol materiaal rond gereden. De eerste weken was het vuile wasgoed sorteren een onmogelijke taak, aangezien Loki elk kledingstuk begon op te rapen en te brengen.

Loki mag blijven

Vanaf dat moment begonnen we aan onze band te werken. Loki ging overal mee naar toe, naar het werk, naar de kiné, …. Het lastigste was voor mijn collega’s, familie en vrienden dat ze hem in het begin moesten negeren, terwijl hij er altijd in slaagt heel schattig en lief te kijken.

Meer dan alleen oprapen

Loki gaat nu overal mee en helpt mij waar nodig, waar ik vroeger dacht Loki zal zaken oprapen, Loki zal deuren voor mij openen, alarmeren moest ik flauwvallen. Weet ik nu dat Loki veel meer doet dan dit. Hij vrolijkt mij op als ik een slechte dag heb, doet me met plezier uit bed komen, hij laat mij van de buitenlucht genieten als we samen een toertje gaan fietsen. Loki doet àlles voor mij. Hij zorgt er voor dat ik mij minder beperkt voel, ook mensen beschouwen mij minder als persoon met beperking. Door Loki heb ik nu wel de energie om een hele dag bezig te zijn en dingen te doen. Niet alleen omdat ik mijn fysiek minder moet inspannen om bepaalde zaken gedaan te krijgen, ook omdat Loki mij die extra energie geeft.

Diploma gehaald

Loki is sinds december 2014 een geattesteerde hulphond. Ik ben hem elke dag dankbaar voor alles wat hij doet, voor al zijn streken en voor al zijn liefde. Maar dit alles was ook niet mogelijk geweest zonder de inzet van alle vrijwilligers binnen Canisha. Stuk voor stuk hebben ze bijgedragen om van loki en van mij, het koppel te maken die we nu zijn. Loki en ik zijn echt een koppel. Sommige mensen twijfelen zelf wie ik het liefste zie: Loki of Wouter (mijn vriend). We zijn onafscheidelijk, op mijn werk wordt hij beschouwd als volwaardige collega. Bij ons in de buurt is er geen ik zonder Loki, we worden aangesproken als wij.

Andere drive gevonden

Jullie hebben mij allemaal gekend als topsporter. Ik heb het altijd moeilijk gehad met mijn afscheid van dat wereldje, ik was mijn drive in het leven kwijt om te vechten voor wat ik had. Samen met Loki heb ik deze drive helemaal terug gevonden. Vanaf nu doen we samen aan sport, ik ga fietsen met Loki, doe met Loki aan treibbal en hij is mijn trouwste supporter als ik ga rolstoelbasketballen.

Loki, mijn assistentiehond heeft mijn leven niet makkelijker of zelfstandiger gemaakt, hij heeft mijn leven veranderd.

Bedankt iedereen van Canisha en bedankt mijn lieve Loki

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more