Bekijk zeker ook eens dit filmpje

Pre-implantatiegenetische diagnostiek (PGD) is een techniek om genetische afwijkingen op te sporen in eicellen of embryo’s voorafgaand aan of aansluitend op in-vitrofertilisatie (IVF) of intracytoplasmatische sperma-injectie (ICSI).

Ethiek

Omdat slechts de niet aangedane embryo’s in de baarmoeder worden teruggeplaatst, vormt PGD een alternatief voor de huidige prenatale diagnostiek, zoals vruchtwaterpunctie of vlokkentest, waarop vaak een zwangerschapsafbreking volgt als de uitslag positief is. Het belangrijkste voordeel van PGD boven prenatale diagnostiek is dat het onderzoek plaatsvindt voordat er sprake is van zwangerschap. De psychische problematiek van zwangerschapsafbreking is daardoor niet aan de orde. Sommige mensen houden wel reserves op moreel gebied. Voor de Rooms-Katholieke Kerk en voor veel rechtzinnige protestanten is de bevruchting het moment waarop een nieuwe mens ontstaat en blijven er ethische vragen. Volgens de islam en het jodendom ontstaat het menselijk leven pas in de baarmoeder en is er geen probleem.

Techniek

Om de diagnostiek te kunnen verrichten moet, door middel van een biopsie, eerst celmateriaal worden verkregen. Er bestaat een aantal varianten, maar de meest gebruikte methode is de zogenoemde blastomeerbiopsie. Daarbij worden één of twee cellen (blastomeren) afgenomen van het pre-implantatie-embryo in het stadium waaruit dat uit zes tot tien cellen bestaat, meestal op de derde dag na de bevruchting.

Diagnostiek

Voor de diagnostiek worden tegenwoordig twee methoden gebruikt. De zogenaamde polymerasekettingreactie (PCR) is geschikt voor de diagnostiek van monogene aandoeningen. De fluorescentie-in-situhybridisatie (FISH) wordt gebruikt voor geslachtsbepaling (in geval van geslachtsgebonden ziekten), de diagnostiek van structurele chromosoomafwijkingen, waaronder ongebalanceerde translocaties, en voor aneuploïdiescreening. Comparative genome hybridization (CGH) is ook toegevoegd aan het diagnostisch arsenaal, wat het mogelijk maakt om alle chromosomen tegelijk te beoordelen. Dit duurt echter 72 uur, waardoor het noodzakelijk is om de embryo’s te bevriezen, omdat zij anders niet in leven gehouden kunnen worden. Dit verlaagt de kans op succes aanzienlijk.

Bron: Wikipedia-bijdragers. Pre-implantatiegenetische diagnostiek. Wikipedia. Geraadpleegd op 23 april 2022, van https://nl.wikipedia.org/wiki/Pre-implantatiegenetische_diagnostiek#:%7E:text=Pre%2Dimplantatiegenetische%20diagnostiek%20(PGD),sperma%2Dinjectie%20(ICSI).

Omwille van mijn erfelijke aandoening Strumpell Lorraine is de kans klein dat ik via natuurlijke weg een gezond kindje op de wereld kan zetten. Daarom hebben wij op 14/01/2014 de eerste stap gezet naar Uz Jette om te starten met PGD (Pre-implantatie genetische diagnostiek).

Dit is gelijkaardig aan een IVF-ICSI behandeling. Waar men de vrouw stimuleert met hormonen om meerder follikels tot rijping te brengen. En zo meerdere rijpe eicellen te hebben. In deze eicel brengen ze dan een spermatozoïde in. Om zo een embryo te bekomen. Bij PGD testen ze dit embryo voor de terugplaatsing in de baarmoeder op genetische afwijkingen. Hiervoor wordt een specifieke test ontwikkeld.

Deze ontwikkeling van de test duurt ongeveer 6 maanden. Wij hadden het geluk dat in 2 maand de test klaar was en we dus eind maart. Mochten beginnen met onze eerste PGD poging.

Starten met de hormonen

Een eerste poging, zoiezo al spannend. Eerste keer ervaren wat die hormonen met je lichaam doen. De eerste keer bedenken dat er misschien de komende negen maanden een kindje in je buik kan groeien. Alles is zo nieuw, zo een ontdekking.

 • 24/03/2014: De stress om te starten met de hormonen begint toch te komen. Ik neem nu al sinds januari 2014 foliumzuur om met een goede reserve aan de eerste hormonenkuur te beginnen. Ik ben al misselijk als ik er aan denk.
 • 29/03/2014: Het eerste (gevreesde) spuitje. Dacht het echt heel moeilijk te hebben dit zelf te zetten, maar viel zeer goed mee. ’s Morgens moest ik eerst langsgaan in ziekenhuis om bloed te laten prikken of mijn hormonenspiegel in orde was. ’s Namiddags kreeg ik dan telefoontje van Brussel dat de eerste spuit gezet mocht worden. Ik zet nu 5 dagen Puregon met een spuitpen en dan daarna worden moet ik ’s morgens orgalutran spuiten om een eisprong tegen te houden. Als de follikels een goede grote hebben moet ik 36 u voor de Pick up Pregnyl inspuiten om een eisprong te hebben. En dus de eicellen te laten rijpen.
 • 02/04/2014: Terwijl we nu bezig zijn met de PGD, vragen vele mensen zich af waarom we geen Adoptie hebben overwogen. Dit heeft 2 redenen, Ikzelf heb 2 zussen die geadopteerd zijn. Ik zie ze heel graag maar toch merk je soms dat dit stroever verloopt, op een bepaald moment moet je die kinderen vertellen dat ze geadopteerd zijn. Gaan ze dan op zoek naar hun familie? Komen ze in opstand? De tweede reden is ook dat ik zo graag het wonderlijke (denk ik) gevoel wil ervaren van een kindje te mogen dragen. Het groot te brengen in je buik.

Hormonen doen hun werk

We ervaren de eerste keren vreugde, aangezien de hormonen goed effect hebben op mijn lichaam. Behalve wat lichamelijke last mogen we niet klagen. Ook de eicel-pick-up viel al bij al goed mee. Maar dan komen die verdomde lange wacht dagen en weken. Iets waar je niets kan doen. Alleen hopen, zijn de embryo’s gezond? Krijgen we een terugplaatsing?

 • 06/04/2014: Hormonen slaan goed aan. Door de grotere hoeveelheid follikels die in mijn lichaam aan groeien zijn, heb ik last van een enorme druk op mijn onderbuik. Veel plassen (waarschijnlijk ook stress gerelateerd) en enorm opgefokt rij ik hier rond.
 • 09/04/2014: De pick up (het moment waar ze de eicellen onder plaatselijke verdoving bij mij weghalen) staat vandaag heel vroeg gepland. Nuchter zetten we om 5 uur onze weg naar Jette in gang. Uit 21 follikels (blaasjes gevuld met vocht en misschien een eicel) hebben ze 12 eicellen kunnen vinden. Deze worden nu nagekeken of ze rijp zijn en dan bevrucht. Nu is het 5 dagen bang afwachten of we effectief dat verlossend telefoontje krijgen dat we gezond embryo-tje hebben. Vanaf morgen mogen we ook starten met opsteken van vaginale tabletten. 3 maal per dag een pilletje Utrogestan. Is niet zo aangenaam maar moet de baarmoeder voorbereiden op het innestelen van het embryo.

De terugplaatsing en de onzekerheid

En natuurlijk na die terugplaatsing, was dit innesteling? ben ik echt zo misselijk, of is het de stress? De vragende blikken van vrienden, familie, collega’s die op de hoogte zijn, dit maakt het allemaal zo lastig. Je mag tijdens zo een kuur je eigen lichaam nog amper vertrouwen, je houdt jezelf voor de gek. Je ziet, voelt dingen die er niet zijn. Je wilt ze voelen en zien.

 • 14/04/2014: Vandaag het langverwachte telefoontje. Zijn er nog gezonde embryo’s over. PGD is een afvalrace voor embryo’s. Van de 12 eicellen waren er 11 rijp, 10 bevrucht,5 goed gedeeld om getest te kunnen worden. Van die 5 waren 2 embryo’s gezond. Eentje is jammergenoeg gestopt met delen waardoor er maar eentje meer overbleef. Dit hebben ze teruggeplaatst en nu is het 12 lange dagen wachten op de zwangerschapstest.
 • 22/04/2014: die 12 wachtdagen zijn moordend, de Utrogestan maakt je misselijk, je voelt vanalles en eigenlijk niets. Je hoopt maar kan beter niet te veel hopen. En dan mag je eindelijk bloed laten trekken en duren die uren naar dat lang verwachte telefoontje nog zoveel langer. Heb al paar dagen menstruatieachtige krampen en bruin/rozig verlies. Als Brussel mij in namiddag belt melden ze dat mijn HCG waarde (zwangerschapshormoon) wel aanwezig is maar nog te laag is. En omwille van het bloedverlies lijkt het hen niet positief.

Het resultaat

En dan volgt … de eindeloze teleurstelling dat dit niet is gelukt, dat je verder moet. Alles nogmaals opnieuw.

 • 25/04/2014: Een nieuwe controle van mijn bloedwaarden, en neen HCG nog aanwezig maar niet gestegen. Dus poging is afgelopen. Je voelt je zo machteloos, zou je iets verkeerd gedaan hebben.
 • 30/04/2014: Eerste PGD poging en nu al gevoel dat ik zot aan worden ben. Vandaag had ik controle van mijn bloed en HCG is nu wel gestegen. Kan dit ben ik toch zwanger, wat is er fout gelopen? We moeten dus op consultatie naar Jette. Altijd ben ik dat speciaal geval.
 • 02/05/2014: De dag voor mijn verjaardag, de dag voor onze housewarming. Wat ga ik vandaag in Jette te horen krijgen? De hele hormonenkuur, pick-up en wachtweken waren al zenuwslopend, dit maakt nog zoveel erger. Ik had blijkbaar 3 opties, late innesteling, miskraam of buitenbaarmoedelijke zwangerschap. De echo heeft de eerste optie onmiddelijk uitgeschakeld. Dit loopt zoiezo niet positief af. Ze gaan mijn bloed blijven controleren en als ik binnen de week geen normale bloedwaarden heb zal er medisch moeten ingegrepen worden.
 • 13/05/2014: Alles is verder normaal verlopen, had een buitenbaarmoederlijke zwangerschap met spontaan miskraam. Na controle bij onze fertiliteitsarts waren we toch hoopvol, bij wie lukt een eerste poging direct. De arts was zeer tevreden het is gewoon jammer dat niet uitgedraaid is op een zwangerschap

Even resetknop indrukken en dan weer gaan

Na de vorige poging zijn we eerst op reis geweest naar Zuid-Korea, dit om onze gedachten beetje te verzetten en er zo voor te zorgen dat we niet constant met de PGD in ons hoofd bleven zitten.

 • 25/07/2014 bewijs werd vandaag geleverd dat afleiding tijdens PGD je goed kan doen. Maandstonden waren paar dagen te laat omdat ik zo gefocust was om te kunnen starten. Gisteren kreeg ik nieuws dat ik mijn hulphond Loki ging leren kennen en hupla ik ben vandaag ongesteld.

Terug aan de hormonen

 • 26/07/2014 Om een beter resultaat te hebben dan bij de eerste poging hebben ze deze keer gekozen om andere medicatie te gebruiken. dus vandaag mag ik beginnen met gonapeptyl, was vergeten hoeveel pijn dat het deed. is toch venijnig prikje. maar voordeel is deze poging hebben we veel afleiding. Vandaag Loki leren kennen en volgende week mag hij al op bezoek komen.
 • 06/08/2014 amaai die gonapeptyl werkt enorm op mijn gemoed. Ik ben moe, misselijk en enorm prikkelbaar. Ik draai ook regelmatig dus zo verder werken is geen optie. Dit is vervelende van de zaak, wij moeten erdoor als we echt een kindje willen maar al die afwezigheid op werk, voel mij schuldig tegenover collega’s en baas. gelukkig is er toch Loki die nu wat afleiding brengt, nu ik niet meer mag gaan werken tot einde van deze poging. Mijn waarden van oestrogenen zijn zo laag ( wat de bedoeling is van de spuitjes) dat ik emotioneel heel zwaar heb.
 • 11/08/2014 wij zijn weekendje naar zee gegaan, Loki enorm genoten en wij onze gedachten kunnen verzetten. Vandaag mag ik ook met Menopur beginnen, daar voel ik mij hopelijk een heel stuk beter door.
 • 18/08/2014 Vandaag de dag van bloedafname en echo. dat is altijd beetje bang afwachten, slaat medicatie aan. Zal ik genoeg follikels hebben? Zijn mijn bloedwaarden goed. Vandaag was het alvast teleurstelling. Ondanks de andere medicatie slechts 7 follikels van gemiddelde grote.
 • 23/08/2014 Vandaag weer echo gehad. 15 follikels waarvan 6 kleintjes, dus toen Jette mij opbelde dat ik Pregnyl-spuit mag zetten, was ik niet bepaald enthousiast. Zullen dit genoeg eicellen zijn voor een goed resultaat?

Pijnlijke pick-up en wachten op resultaat

 • 25/08/2014 De dag van de Pick up, vroeg opstaan en dan richting Jette vertrekken. Eerst moet wouter zijn staal gaan leveren (maakt het aspect van kinderen krijgen heel onromantisch, maar proberen we te compenseren). Als wouter terug is komen ze mij halen voor pick up. Deze was veel pijnlijker, ik voelde elke keer dat de naald de follikel openprikt. Was ook super ontgoocheld. Ze hebben slecht 6 eicellen kunnen vinden. Als is 1 gezond natuurlijk wel voldoende. Nu 5 lange dagen wachten op hopelijk goed nieuws
 • 30/08/2014 De teleurstelling is groot, deze poging kregen we zelf geen kans. dit is poging weg zonder een mogelijke zwangerschap. Er was geen enkel gezond embryo overgebleven. Geen terugplaatsing, dus zoiezo terug naar af.

Teleurstellend resultaat

 • 29/09/2018 deze poging gaan we zo snel mogelijk achter ons laten, dit is samen met arts in Jette beslist dat die andere medicatie toch betere optie was. Ook voor mijn gezondheid. Ik val (in tegenstelling tot velen) veel te veel af. Ik ben nu reeds 16 kilo afgevallen sinds de start van onze eerste poging 24/03/2014

Derde keer goede keer

 • 29/09/2014 mogen van arts in Jette bij volgende cyclus gewoon terug starten met puregon en orgalutran
 • 08/10/2014 een week later dan gepland zetten we weer onze eerste spuit. Eigenlijk kan je menselijk lichaam toch niet begrijpen he. Als je nu eenmaal blij bent dat je ongesteld gaat worden, komen ze te laat.
 • 10/10/2014 ergens naartoe gaan als je hormonen aan spuiten bent, is toch niet zo gemakkelijk. Die puregon werkt bij mij enorm op mijn blaas, moet daar veel vaker dan gewoonlijk van naar het toilet.
 • 14/10/2014 Oké daar gaan we weer hormonen maken mij weer moe en mottig, dokter gebeld en weer ziektebriefje gekregen. Reageert mijn lichaam dan zo erg op die hormonen? Ik kan mij niet voorstellen dat iedereen die aan IVF of PGD doet altijd moet thuisblijven tijdens de stimulatie.
 • 17/10/2014 weer spannend moment die follikel meting. En ja hoor puregon doet bij mij echt beter zijn werk, 12 follikels waarvan 4 kleintjes. Hopelijk nog paar dagen verder spuiten en dan mooie “oogst”.
 • 19/10/2014 vreemd genoeg moest ik vandaag alleen bloed laten trekken, en geen echo, dus geen idee hoeveel de follikels gegroeid zijn.

Stress en pijn bij pick up

 • 21/10/2014 We zijn weer onderweg naar Jette, als ik van al die pogingen er over nadenk hebben wij wel wat kilometer afgelegd, maarja is hopelijk allemaal voor de goede zaak. Jammergenoeg was enorm druk onderweg en waren we klein beetje te laat. De pick-up van de eicellen was weer enorm pijnlijk dus voor de veiligheid maar exta pijnstilling gevraagd op recovery. Ze hebben 15 eicellen gevonden, dit heeft mij toch iets zekerder gevoel voor gezond embryo.

Voetjes terug op de grond, maar blijven hopen

 • 26/10/2014 Joepie deze keer weer een kans, dat wachten op telefoontje of er gezond embryo is, maakt het enorm zenuwslopend. Eenmaal in Jette aangekomen kregen we wel even realityshock, van de 15 eicellen, waren er slechts 10 rijp, 8 bevrucht . Er konden slecht 3 embryo’s getest worden op defecte gen, aangezien andere niet mooi ontwikkelden. Daarvan was slecht 1 gezond. Één kans is beter of geen kans ma was toch even schrikken.
 • 31/10/2014 vandaag toch mailtje gestuurd naar Jette, ik ben zo moe, heb hoofdpijn en diarree, en het steken van die utrogestan bollen werkt op mijn systeem. utrogestan is zo een viezigheid, heb in Jette zo een applicator gevraagd omdat ik dacht dat deze dan makkelijker in te brengen waren, maar niet dus. Ook heb ik nu bij steken van die bolletjes wat bloedverlies, hopelijk is dit geen slecht teken.

Op naar poging 4

 • 04/11/2014 vandaag vroeger dan verwacht toch bloed laten testen. bloedverlies was echt doorgekomen nu dus vreesde voor ergste. Mijn vermoeden werd in namiddag bevestigd. Terug niet zwanger. Hier telt gezegd derde keer goede keer jammergenoeg niet. Op naar nummer 4

We geven de moed niet op

 • 05/12/2014 De controle in Jette was weer positief, deze keer nog een ander product proberen om mijn eicellen sneller te laten evolueren zodat ze minder snel uitgeput zijn. Nu starten we met Elonva dat ik 7dagen werkende spuit dus 6 spuitjes minder dat ik moet zetten.
 • 05/01/2014 Ik ben voor de verandering eens vroeger ongesteld dan normaal, maar zijn ook drukke dagen dus ben er niet zo fel mee bezig. Vandaag mijn eerste Elonva spuit en dan daarna weer orgalutran.
 • 11/01/2014 begin mijn lichaam als te kennen. Om te vermijden dat ik weer te diep ga beslist dat ik morgen niet meer ga werken. Ook had mijn jongste zus een mededeling, ze verwachten hun tweede kindje. Heb daar zo dubbel gevoel bij. Ben heel blij dat ik terug tante mag worden, maar wanneer is het geluk eens aan onze kant?
 • 12/01/2015 amaai wat een drukke dag, eerst bloed en echo, 11 follikels gemeten, allemaal relatief klein. Daarna naar huisarts voor attest werk, dan dossier overdracht op werk. Mag morgen ook nog naar Jette rijden, ze hebben mij te weinig medicatie meegegeven en moet nog paar dagen verder spuiten. Zo stom dat ik deze niet gewoon in apotheek kan ophalen.
 • 15/01/2015 vandaag weer follikelmeting, 15 follikels geteld waarvan een paar hele grote. Doen Jette mij opbelde was de teleurstelling toch groot, nog bijspuiten ben echt beetje beu, nieuw middel ging er voor zorgen dat ik minder lang moest spuiten.
 • 17/01/2015 opnieuw een follikelmeting en rechts alleen werden er 11 gemeten waarvan 4 van 18-19mm groot. Ik hoopte dus echt dat pregnylspuit (spuit zorgt voor rijping van eicellen en wordt 36 uur voor pick-up geplaatst.) mocht zetten. maar weer de teleurstelling nog verder spuiten, dus weer naar Jette om medicatie want weer niet genoeg.
 • 18/01/2015 ben het drukkende gevoel in onderbuik zo beu en moet nu weer zolang in de wagen gaan zitten om die spuitjes op te halen. Heb het zo beetje gehad deze poging eigenlijk. maar gelukkig mag ik vanavond toch die pregnylspuit zetten.

Eindelijk, nog nooit zo uitgekeken naar pick-up

 • 20/01/2015 vandaag bij de pick up 17 follikels aangeprikt en 15 eicellen gevonden, hopelijk deze keer allemaal van goede kwaliteit. De pick up zelf was ook naar mijn mening minder pijnlijk dan alle vorige keren
 • 25/01/2015 Ja gelukkig weer dat verlossende telefoontje. Er is een terugplaatsing gepland. Van de 15 eicellen waren er 13 rijp, alle 13 bevrucht konden er 8 getest worden. Er was slecht 1-tje gezond. Dat was wel even slikken. Stel je voor dat je dit zonder PGD probeert 1 op 9 dat gezond kindje is.

Die verdraaide wachtdagen

 • 02/02/2015 Deze nacht liggen draaien en keren in mijn bed. Echt de slaap niet kunnen vatten, mijn denkmolentje draaide op volle toeren. Een negatief resultaat daar zou ik van kapot zijn maar een positief resultaat lijkt mij zo irreëel.

Weer negatief resultaat

 • 03/02/2015 bloedtest was negatief weer niet zwanger, had gisteren al getest met urinetest dus kwam vandaag iets minder hard aan maar toch doet pijn, zeker omdat mijn zus wel dit geluk heeft, reeds voor een tweede keer.

Niet stilstaan, gewoon doorgaan

De vijfde poging, gewoon doorgaan en zo weinig mogelijk bij stil blijven staan. We zijn al bijna een jaar bezig en 5 hormonenbehandelingen.

 • 24/02/2015 Mijn lijf is in de war. Krijg mijn maandstonden, maar na bloedonderzoek blijkt dat dit niet mogelijk is.  Na week wachten en (lichte) maandstonden stonden waarden nog niet goed. Weer paar dagen later kwam bloeding iets sterker door  maar bloedonderzoek was nog niet goed. Daarom moest ik 3 dagen orgalutran spuiten
 • 07/03/2015 eindelijk mag ik de Elonva spuit zetten.
 • 12/03/2015 mijn lichaam ziet weer af van de hormonen, dus blijven we weer thuis van het werk om mijn lichaam de nodige rust te gunnen.
 • 14/03/2015 eerste echo vandaag,12 goeie follikels en dat heel kort na inspuiten van Elonva. Zou deze keer echt goed zijn? toen ze van Jette belde moest ik alleen morgen nog bloedonderzoek laten uitvoeren. Klein probleem, we gaan voor weekendje naar de zee. dan maar morgen bloed laten trekken in St Jan Brugge
 • 15/03/2015 Bloed laten trekken in ander ziekenhuis dan je gewoon bent is dus slecht idee. Had gisteren nog gebeld en moest om 9.00 naar gynaecologie gaan. Om 8.15 daar aangekomen in Brugge blijkt gynaecologie vandaag gesloten. Gaan we binnen via spoed, sturen ze mij daar naar CRG Brugge. Wat blijkt moest daar om 8.00 zijn, gelukkig zijn ze toch wat meegaand en trekken ze nog bloed voor Jette. ’s namiddags krijg ik verlossend telefoontje dat ik niet meer moet verder spuiten en dat we pregnyl mogen zetten

Pick up zonder kans

17/03/2015 Er werden tijdens de pick up 7 eicellen gevonden.

22/03/2015 geen terugplaatsing deze keer. De teleurstelling was mij zo groot dat ik heb besloten niets meer neer te schrijven in mijn dagboek over de PGD. Daarom wordt het nu minder uitgebreid.

van de 7 eicellen waren er 4 bevrucht, konden er 2 getest worden en was 1 genetisch gezond maar is na de test gestopt met delen dus was niet mogelijk op terug te plaatsen.

Geen dagboek meer

vanaf deze poging heb ik niets meer bijgehouden in mijn dagboek maar kan ik verloop wel nagaan door gegevens die ik bijgehouden heb tijdens de kuur
 • 26/05/2015 vandaag de start met Gonal F deze keer, weer andere medicatie hopelijk nu wel met gewenste resultaat.
 • 31/05/2015 naast Gonal F gebruik ik nu ook cetrotide ter vervanging van orgalutran.

Pick up en terugplaatsing

 • 03/06/2015 mocht ik pregnyl zetten
 • 05/06/2015 was de pick up er werden 8 eicellen gevonden
 • 10/06/2015 was de terugplaatsing, van de 8 eicellen waren er 7 rijp, 7 werden bevrucht,6 konden getest worden en 1tje was gezond voor de terugplaatsing

Positief resultaat maar niet blijvend

 • 22/06/2015 Ja ik ben zwanger, kan het moeilijk geloven zoals iedereen van de vriendenkring maar toch zijn we zwanger
 • 29/06/2015 Jammergenoeg ben ik dit kindje verloren, kortnadien kreeg ik hevig bloedverlies en had ik spontaan miskraam.

Slecht 6 pogingen vergoed, diep in portemonnee tasten

De eerste poging die we volledig zelf moeten bekostigen. Om de prijs te drukken heb ik op een geheime facebook-pagina een oproep geplaatst voor medicatie die andere pgd-koppels niet meer nodig hadden of die nog bezig waren met hun terugbetaalde pogingen. Na heel België rond te hebben gereden en een plaatsing van mijn Baclofenpomp achter de rug te hebben, gingen we voor poging 7.

Spuiten na hormonen-TOUR

Ook hier heb ik geen dagboek bijgehouden om mij niet te focussen op de IVF-PGD

 • 15/12/2016 We zijn gestart met weer andere medicatie Menopur
 • 20/12/2016 we starten nu ook ’s morgens met de spuit orgalutran.
 • 22/12/2016 hebben we eerste echo 9 follikels werden gemeten
 • 24/12/2016 tweede echo en 11 follikels en ’s avonds mocht ik pregnyl zetten

Pick up en terugplaatsing

 • 26/12/2016 hebben we onze pick-up en hebben ze 8 eicellen gevonden
 • 31/12/2016 oudejaaravond, zou dat onze dag worden. ja ze belden, we hadden een terugplaatsing. Van de 8 eicellen waren er 7 rijp, 7 bevrucht, 6 konden getest worden. En WAUW 3 gezonden embryo’s. Eentje werd teruggeplaatst en 2 ingevroren cryo-tjes.
 • 01/01/2017 Happy 2017, veel heb ik niet gevierd, heb vooral proberen rusten en veel geslapen. Ik moet nu naast de vieze utrogestan bollen ook nog progynova pillen slikken en pregnyl 1500(met hcg, zwangerschaphormoon) inspuiten.
 • 12/01/2017 Ik heb enorm gevoel dat ik zwanger ben, pijnlijke borsten, ochtend misselijkheid en enorme honger. Jammergenoeg blijkt na de bloedafname dat ik niet zwanger ben maar dat deze symptomen komen van die pregnylinspuitingen

zelfde poging, tweede terugplaatsing

 • 14/01/2017 krijg ik dan mijn maandstonden
 • 17/01/2017 hebben we afspraak met Verpoest en we gaan onmiddelijk door voor terugplaatsing van een cryo(ingevroren embryo)
 • 24/01/2017 is de eerste echo gepland. terugplaatsing 2 van poging 7
 • 27/01/2017 nog een bloedafname
 • 31/01/2017 nieuwe echo
 • 02/02/2017 nieuwe bloedafname
 • 04/02/2017 nieuwe bloedafname en ik heb eindelijk mijn eisprong gehad. Omdat embryo op dag 6 na pick-up is ingevroren is terugplaatsing gepland op 10/02/2017.
 • 10/02/2017 Van de twee embryo’s hebben ze slecht eentje moeten ontdooien voor terugplaatsing, dus als deze niet lukt hebben we nog een kans.

Eindelijk positief resultaat

 • 18/02/2017 Gisteren moesten we bij mijn broer, naar zijn nieuw huis gaan kijken en ik was daar enorm misselijk. Daarom deze morgen toch maar urinetest gedaan en ja hoor deze keer positief. Ikzelf en mijn mama zijn heel enthousiast maar mijn papa en Wouter iets minder waarschijnlijk om te vermijden dat ik instort als weer negatief uitdraait.
 • 21/02/2017 dag voor officieel bloedonderzoek nog een test gedaan, en deze keer is plus-teken toch iets duidelijker.
 • 22/02/2017 vandaag de officiële zwangerschaptest van Jette. Ik ben behoorlijk misselijk en borsten zijn toch wat gevoelig. Toen ze belde met resultaat kan ik amper geloven HCG was deze keer 670. Ben nu heel enthousiast zeker als we kijken hoe de HCG-waarde zou moeten zijn 18 dagen na ovulatie.

Ik maakte gebruik van een HCG-calculator om mij gerust te stellen

Ewout, ons eerste wonder

 • 11/10/2017 Uit deze poging is vandaag ons eerste kindje, een zoon, Ewout geboren

We gaan voor wonder nummer 2

We hadden van onze 7de poging nog 1 embryo-tje in de diepvries daarom hadden we het plan vanaf mei een poging te wagen om Ewout een broertje of zusje te bezorgen.

 • 12/04/19 Oei neen mijn maandstonden komen te vroeg, we gingen normaal na de revabeurs starten voor onze terugplaatsing van onze laatste cryo (ingevroren embryo). Maar nu is de kans groot dat terugplaatsing samenvalt met de beurs. Ik kan het niet maken mij ziek te melden voor die beurs.
 • 26/04/19 ’s morgens snel bloed laten prikken en dan naar de beurs. En dan maar hopen dat ik tijdens de beurs mijn telefoon hoor. Enja hoor eisprong gehad. 2 mei hebben we terugplaatsing.
 • 02/05/19 Ze gingen bellen tussen 10-11 was al ruim na 11 uur en nog geen telefoon ontvangen was dit goed of slecht nieuws. Ja iets voor 12 waren ze daar eindelijk 15.15 onze terugplaatsing. Embryo heeft ontdooien overleefd

Nieuwe voordeur en wachtdagen

 • 03/05/19 Vandaag word ik 30, had mij daar toch iets anders bij verwacht, man ik ben ziek. Misselijk en geen eetlust, is dit niet veel te vroeg, beeld ik mij dit allemaal in. Dat deze dag maar snel voorbij is.
 • 09/05/19 ik hou het niet meer uit ik moet weten of ik mijzelf voor de gek hou. Deze morgen om 5 uur wakker geworden en urine test gedaan.
Zie ik nu een streepje of beeld in mij dit in was mijn eerste reactie.
 • 11/05/19 toch voor zekerste nog tweede test gedaan om te kijken of hij donkerder of duidelijker was. Heb nog steeds mijn maandstonden niet dus allemaal goed nieuws.
En de test is nog steeds een streepje

Prachtig resultaat

 • 14/05/19 eindelijk het bloedonderzoek die wachtweken zitten er op. Nu nog lange uren wachten tot ze bellen en ja hoor iets voor 12 bellen ze met het super goede nieuws een HCG waarde van 382,4

Ik ben uitgerekend voor 21/1/2020

Kobe, ons tweede wonder

6 januari heeft de gynaecoloog een keizersnede gepland. Kobe, het broertje van Ewout is geboren.

Welkom Ewout

Ewout

Lief, klein
Uniek
Bijzonder
Een wonder!

welkom kobe

Kobe

Altijd samen
Toch apart
Bovenal bijzonder
Een tweede wonder!

This website uses cookies. By continuing to use this site, you accept our use of cookies.  Learn more